Al ruim 30 jaar wordt in Oosterhout ieder jaar het Sportgala gehouden. Het Sportgala was destijds een initiatief van de gemeente Oosterhout, waarbij jaarlijks, tijdens het Sportgala, de beste sportman, sportvrouw en sportploeg van Oosterhout gehuldigd worden. Tevens wordt de prijs voor het talent van het jaar en de gemeenteprijs voor de beste vrijwilliger uitgereikt. Na enkele jaren is de organisatie van het Sportgala door de gemeente in handen gegeven van de Stichting Sportgala Oosterhout.

Om te komen tot de verkiezing van de diverse kampioenen, dienen de verenigingen voor het einde van het jaar hun kampioenen voor te dragen bij de Nominatiecommissie.

De leden van de Nominatiecommissie worden door de het College van Burgemeester en Wethouders, op voordracht van de wethouder Sportzaken benoemd.

Na bestudering van de ingediende nominaties worden de kampioenen door de leden van Nominatiecommissie gekozen om vervolgens te worden gehuldigd op het Sportgala hetgeen komend jaar op vrijdag 27 januari 2017 in theater De Bussel zal plaatsvinden. Hierbij worden de kampioenen van 2016 met alle egards behandeld en in het zonnetje gezet.
De organisatie en productie van het Sportgala is in handen van Hendrix Regie en Showproducties.